dissabte, 25 de febrer del 2023

1872. L'IMPRESSIONISME, UN AMOR QUE VE DE LLUNY...










1872. L'IMPRESSIONISME, UN AMOR QUE VE DE LLUNY...


"L'impressionisme és un moviment pictòric, nascut a França, que es va manifestar sobretot de 1874 a 1886 i que va marcar la ruptura de l'art modern amb l'academicisme. Encara que el terme impressionisme s'aplica en diferents arts com la música i la literatura el seu vessant més conegut, i aquell que en va ser el precursor, és el de la pintura. Destaca la seva tendència a recollir les impressions fugisseres, la mobilitat dels fenòmens més que l'aspecte estable i conceptual de les coses. És a dir, si els seus antecessors pintaven formes amb identitat, els impressionistes pintaran el moment de llum, més enllà de les formes que hi són a sota. El moviment va ser batejat pel crític Louis Leroy, que va donar nom al grup, amb ironia i escepticisme respecte al quadre de Claude Monet "Impressió: sol naixent". Sent diametralment oposat a la pintura metafísica, la seva importància és clau en el desenvolupament de l'art posterior, especialment del postimpressionisme i les avantguardes".


Podríem parlar d'un nou Renaixement!


És impossible no veure l'alliberament que va suposar l'aparició de l'impressionisme i de les seves conseqüències immediates: pintar a plein air davant el motiu, observar directament la natura, atorgar a la llum l'hegemonia que li correspon en el domini del visible, relativitzar tots els colors, abandonar la pintura de llegendes polsoses i tota ideologia directa i parlar de les aparences quotidianes que conformen l'experiència d'un públic urbà més ampli.


En les relacions de cromatismes per la seva llei del contrast simultani, experimentaran les oposicions de colors primaris i complementaris per exaltar la puresa dels colors i a prescindir de negres, bruns i tons terrosos. Es va treballar amb una pintura més lliure i solta, sense tractar d'ocultar les seves pinzellades fragmentades, i la llum es va anar convertint en el gran factor unificador de la figura i el paisatge donant així, un esclat més lluminós a les seves teles.


Normandia va ser l'inici, i els penya-segats d'Étretat el tema recurrent de nombroses pintures de diversos artistes... Monet a part del seu primer quadre pinta "l'aiguille et la falaise" el 1885, veritable icona geogràfica del país.






1962

LLIBRE "TESOROS DEL IMPRESIONISMO EN EL LOUVRE”. German Bazin. Daimon.


Amb la compra d'aquest llibre, a la desapareguda llibreria Daina de Badalona vaig iniciar la formació de la meva biblioteca particular, 450 pessetes de l'època, que per a mi representaven un sacrifici important, i precisament sobre un tema d'art, l'impressionisme. Penso que no podia haver escollit millor.


Em va endinsar en un moviment suggestiu que significava una manera diferent d'entendre la pintura i veure el món... Noms i personatges que els vaig conèixer per primera vegada..., Monet, Degas, Sysley, Pissarro, Morisot, Cassat, Seurat, Cezanne, Gauguin, Van Gogh entre molts d'altres.


Amb l'arribada de l'Impressionisme, aquest es va transformar en un art de les percepcions basat en la mateixa experiència visual. Un món de color i d'absoluta llibertat en la mirada com no s'havia donat mai abans d'aquell sol naixent de l'any 1872…


Cap pintor anterior no s'havia atrevit a tant.


El fons editorial sobre l'impressionisme és amplíssim arreu del món i m'ha facilitat disposar d'una petita biblioteca especialitzada, molt volguda per a mi, formada a través dels anys i dels viatges... Tresors dins els tresors...!!!


















1966. JEU DE PAUME. PARIS


El meu primer cara a cara real amb les obres del moviment impressionista en el seu conjunt, va ser la visita del museu Jeu de Paume, annex del Museu del Louvre especialitzat en el moviment i situat en els Jardins de les Tulleries de París, davant la Place de la Concorde, en un clàssic edifici del 1862. Veure els detalls de les pinzellades amb els seus colors originals i la representativitat de tots els artistes. Una "impressionant" experiència!


Un reportatge a color amb les antigues diapositives reflecteixen obres i especials enquadraments





























1970. ARLES


Arles està essencialment vinculat a Vicent van Gogh i la corrua de pintors impressionistes la majoria erradicats a París i que els hi va descobrir el festival de llum i color del midí francès... La Provença a plein air en 1888. 


És el seu territori i deambular per aquesta preciosa ciutat on ha immortalitzat la seva habitació i les seves conegudes obres, dels gira-sols, la casa groga..., del Pont de Langlois als afores d'Arles on encara es pot arribar… Rememorar i somiar...

















1986. MUSÉE D'ORSAY. PARIS


Ocupa l'antiga Gare d'Orsay a la riba del Sena, a París.

La més gran col·lecció d'obres d'impressionistes del món.

Trasllat de les obres ubicades anteriorment al Jeu de Paume

Les més emblemàtiques.., d'Édouart Manet (Le Déjeuner sur l’Herbe), Degas, Renoir, Courbet, la sèrie de les catedrals de Rouen de Claude Monet...


























1987. VAN GOGH MUSEUM. AMSTERDAM

Obert l'any 1973. Potser la col·lecció més completa del pintor neerlandès Vicent van Gogh, 213 pintures de tots els seus períodes de creació. Un dels exponents més valuosos del postimpressionisme.

En la subhasta de Christie's, aquest mateix any, per un dels seus "gira-sols" (92x73 cm) es va convertir en el quadre més car de la història arribar-se a pagar 22.500.000 lliures uns 28 milions d'euros actuals...


















1998. L'ERMITAGE. SANT PETERSBURG


Matisse ens subjuga.

La col·lecció de quadros d'Henri Matisse (1869-1954)

Una de les més riques del món.

Un total de 37 obres entre les quals destaques els grans panells de

La Música (260x389), La Dansa (260x391), Jugadors de boles (113x145), La Nimfa i el Sàtir (89x117)























2013. PISSARRO. CAIXA FORUM. BARCELONA

CaixaForum de Barcelona i el Museu Thyssen-Bornemisza de Madrid presenten la gran exposició de Camille Pissarro. La primera i gran retrospectiva que es presenta a Espanya. Vam tenir l'oportunitat de gaudir de 67 quadros de totes les èpoques i que permeten reconstruir la seva aventura artística a partir dels llocs i paisatges que va pintar, quan va començar a les lleves del Marne fins als paisatges urbans de París, Ruan i l’Havre.
























2019. MEET VICENT VAN GOGH EXPERIENCE. 

PORT VELL. BARCELONA


Navegant amb l'univers groc Van Gogh

Un viatge sensorial i únic. Experiència immersiva creada pel Van Gogh Museum d'Amsterdam.

Un relat que segueix les cartes de Vincent al seu germà Theo.

De construcció de la mirada

"No invento mai la totalitat del quadro, al contrari, el trobo ja fet, només cal desentranyar-lo de la naturalesa..."





























2023. LA NORMANDIE. IMPRESSIONISME A PLEIN AIR


On va començar tot!


Visitaren i viurem els escenaris geogràfics i humans on van inspirar-se i deixar petjada,

els iniciadors de l'impressionisme.


La Catedral gòtica de Rouen ens mostrarà la seva façana i la seva llum del moment i recordarem Monet..., Els penya-segats d'Étretat pintat en mil teles..., Le Havre, inspiració al seu port, Monet pinta el primer quadro impressionista. Visita al MuMa, col·lecció permanent que inclou Renoir, Pissarro, Monet o Raul Dufy entre altres..., i Honfleur ens parlarà de Courbet, Sisley, Pissarro, Renoir i Cezanne..., Trouville-sur mer, Deauville, Caen, paisatges freqüentats i immortalitzats pels artistes..., a Giverny els nenúfars de Monet i visita al Museu de l'Impressionisme..., Auvers Sur Oise, Van Gogh hi era...!


Gràcies per la vostra inspiració i el vostre treball

Gràcies per aquest incommensurable regal, llegat com a patrimoni de la humanitat!!


Incorporo la identitat gràfica del viatge Creativity que pròximament farem.
















































3 MINUTS D'ART. UNA GRAN INICIATIVA

Gràcies, amics, pel vostre dia a dia...


Uns enllaços que són un tresor. Dosifiqueu-los i gaudiu-los


https://www.3minutosdearte.com/nuestro-proyecto/


Momentos del impresionismo. - 3 minutos de arte

La pintura al aire libre.

El cuadro que le dio el nombre al impresionismo.

Monet en Étretat.

Momentos de Monet. 

Monet y una lección.

La primera serie de Monet.

El puente japonés en Giverny.

La historia de las catedrales de Rouen.

10 obras de la Orangerie.

Los nenúfares en L'Orangerie.

Monet y la lección de los nenúfares.

Monet y el desafío veneciano.

Monet camino al impresionismo.

El impresionismo en su estado más puro: Monet y sus catedrales.

La serie de la catedral de Rouen, el punto más alto del impresionismo.

La historia de los nenúfares de la Orangerie.

Manet y una gran inspiración para los impresionistas.

"Una mañana, uno de nosotros se quedo sin el negro y fue el nacimiento del impresionismo". Renoir. 

Renoir, el pintor de la alegría

El impresionismo de Renoir y una característica esencial.

La diferencia entre la pintura de Renoir y la de los demás impresionistas.

Una de las pintoras impresionistas más importantes: Berthe Morisot.

Berthe Morisot (1841-1895). 

Van Gogh y el color amarillo.

El poder de los girasoles.






PER TORNAR AL MENÚ PRINCIPAL:

http://albertisernmoniconic.blogspot.com/ 












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada